Gelijkwaardig pensioen?

Unizo Limburg breekt een lans voor gelijke berekening pensioenen! 
Eindelijk heeft de trend van het grote “gelijkheidsdenken” de zelfstandigenvakbond bereikt. Het onderstaande artikel schetst mooi, het minder fraai beeld van pensioenonrecht in België. De discriminatie waarover niemand wil spreken, de solidariteit die niemand wil betuigen! Minstens 2/3de van de beschikbare pensioengelden gaan naar 1/3de van de gepensioneerden. Er zijn al voor minder acties en stakingen geweest …zoals plastic verpakkingen en hobbelige fietspaden. 

Alleen vrees ik dat “een lans breken” niet voldoende is om recht en rechtvaardigheid te dienen. De oplossingen die Unizo voorstelt zijn vaag, onduidelijk en op langere termijn. 
Als politieke wil nodig is dan bestaat “op langere termijn” niet. 
Ik begrijp dat Unizo voorzichtig moet zijn. Iedereen heeft wel een ambtenaar in de familie en een bedreiging van privileges doet de gemoederen hoog oplaaien. 
Bovendien zijn de lonen in de retail sector bijzonder laag. Oppassen dus, want een drastische verandering kan de personeelskosten voor een zelfstandige ondernemer hoog doen oplopen. Een winkelverkoopster zal veel meer verdienen als ambtenaar, met betere bescherming en een kans op vroege pensionering wegens “zwaar beroep”. Gelijkheid kost geld!

Het huidige “eenheidsstatuut” dat het verschil tussen bedienden en arbeiders een “beetje” deed afnemen (opzegtermijnen en afschaffing carensdag) werd niet door een belangenvereniging afgedwongen maar wel door één persoon, een Lone Wolf. 
Eén man die naar het Europese hof stapte om zijn discriminatie aan te vechten. De uitspraak van de rechter kreeg overheid, vakbonden en werkgevers op de knieën en dwong hen om binnen een vastgestelde termijn de opzegdiscriminatie weg te werken. 
Misschien hebben we één dappere gepensioneerde zelfstandige nodig die opkomt tegen het pensioenonrecht? Iemand die de discriminatie op basis van statuut aanvecht? Geen verschillen meer tussen arbeiders, bedienden, zelfstandigen en ambtenaren. En weg met de pensioenprivileges van bepaalde beroepen! In arbeid zijn we allen gelijk!
Wacht maar, nog twaalf jaren tot mijn uitdienststelling …als Unizo tegen dan nog niks bereikt heeft dan zal ik ze eens een poepje laten ruiken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s